Lyd og lydnivå i våre saler

Vi får fra tid til annen tilbakemeldinger om at publikum finner lydnivået på filmer som noe høyt. Vårt tekniske personell har sjekket lyden i salene, og funnet det nødvendig å forklare hvorfor lyden er som den er. Her har vi gjengitt et av svarene vi har sendt til bekymrede publikummere.

Takk for tilbakemeldingen.

Beklager at dere opplevde filmlyden for høy. Vi vier mye tid til å finne et perfekt lydnivå. I publikumsundersøkelser scorer vi høyt på dette, men det er alltid noen få som mener at lyden er for høy og noen som mener den er for lav.

Med digitaliseringen av kinoen har også lyden blitt oppgradert. Den har større oppløsning og høyere dynamikk. Det vil si at det er større forskjell på de lave og de høye lydnivåene. For eksempel skal en eksplosjon høres ut som en ekte eksplosjon, samtidig som hvisking høres ut som hvisking. To eksempler på slike filmer er Dunkirk og Bladerunner 2049. Dette er filmer som har voldsomme effektscener men også lange parti med lav dialog. Det som skjer når vi demper volumet grunnet actionscener og lignende, er at lav lyd, som for eksempel dialog, som i utgangspunktet var passe, blir vanskelig å oppfatte.

Når vi senker volumet forandres ikke bare lydnivået men også fine detaljer og visse frekvensområder påvirkes negativt.

Skaperne av filmene mener som oftest at vi spiller filmene alt for lavt og at Kinoene da ødelegger filmopplevelsen.

 

Les også hva Christopher Nolan, sier om lyd. Les her!

Dette webområdet bruker cookies. Ved å fortsette å bruke webområdet samtykker du i vår bruk av cookies. Les mer her