Stille hjerte

Stille hjerte

 Paprika Steen
Paprika Steen

Sett av 260.000 i Danmark; nå kommer den på norske kinoer!

Henter stemmer...

Publikum mener:

Antall stemmer:
Originaltittel: Stille hjerte
Regi: Bille August
Språk: dansk
Nasjonalitet: Danmark
Produksjonsår: 2014
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Denne filmen har en tematikk som kan virke forstyrrende på yngre barn. Filmen får derfor 12 år.

På grunn av en sykdom som gradvis vil gjøre henne svakere, har Esther fått familien til å gå med på at hun avslutter livet selv, før hun ender i respirator. Tre generasjoner samles hjemme hos henne for å tilbringe en siste helg sammen, men ettersom Esthers siste time nærmer seg, blir en av døtrene stadig mer i tvil. Kan hun virkelig la moren gjøre dette?

Med Stille hjerte leverer Bille August et modent, velregissert og grunnleggende humanistisk kammerspill frontet av den 80 år gamle legenden Ghita Nørby. Ensemblet er imponerende samspilt, dialogene befriende direkte, og en lun cinematografi formidler subtilt det varme samholdet familien savner. Bille August har vunnet Oscar og to (!) Gullpalmer, og han mottok Æres-Amanda i 1993.

----
"Bille August har skabt en film om livets efterår, der helt uden at mase sig ind og råbe op om, hvad vi skal føle, sniger sig til tops i erindringen som en af årets bedste danske film." (Jacob Wendt Jensen, Berlingske)
--
"'Stille hjerte' banker, så det giver genlyd i biografsalen, og bliver stående tilbage som årets bedste danske film." (Niels Lind Larsen, BT)
--
"Med dette danske familiedrama har Bille August lavet en af sine bedste film. [...]'Stille hjerte' er en film, hvor det hele står og falder med skuespillet, og 'Stille hjerte' er uhyre velspillet på alle positioner." (Kim Skotte, Politiken)

- "Et typisk dansk formsikkert familiedrama" Filmmagasinet

- "Er det egoistisk å holde et sykt menneske i live, fordi man selv trenger mer tid sammen? Er det egoistisk å etterlate familien i sorg fordi du selv ikke orker å leve lenger med sykdommen?
Slike spørsmål stiller den danske filmskaperen Bille August i sin nye film. Fasiten får du aldri, men Stille hjerte vil garantert få deg til å reflektere over livet, døden og det å bli gammel." Filmpolitiet(5)

- ""Stille hjerte" gjør aktiv dødshjelp til et intimt anliggende hos familien som samles for siste gang." Dagens Næringsliv

- "Stille hjerte er et intenst kammerspill om aktiv dødshjelp. Dette motivet har et stort og krevende omland av etiske argumenter. Kanskje av den grunn er det lite behandlet i spillefilmformatet. Michael Haneke skildrer barmhjertighetsdrapet som en ekteskapelig kjærlighetshandling i Amour, og den danske manusforfatteren Christian Torpe tar samme utgangspunkt i Stille hjerte." Aftenposten(5)

- "Bille August er tilbake på topp med Stille hjerte. Etter en rekke middelmådige filmer de siste årene viser den danske regissøren, Oscar- og Gullpalmevinneren, at han er en mester når det gjelder kammerspill.
Bille Augusts film er fremragende filmkunst. Han tar opp et emne som få snakker om, men som på et eller annet hvis angår oss alle; når er det rett -eller har man i det hele tatt rett til å ta sitt eget liv. Stille hjerte stiller de rette spørsmålene -og det er i tillegg stor filmkunst." Bladet Cinema(5)

- "Veteranen Bille August har vendt tilbake til hjemlandet med en velspilt ensemblefilm om et vanskelig og modig tema." Ny Tid

- "Et A-lag av skuespillere, sober regi og et manus som vel oppskriftsmessig trykker på de emosjonelle knappene, gir Familiedrama med stor F." Adresseavisen

- " "Stille hjerte" er hans mest ektefølte, velspilte og gjennomført overbevisende film på et par tiår, som takler et vrient tema med mye empati og stille hjertevarme - uten å skli over i lettvint sentimentalitet eller melodrama." Dagsavisen

- ""Stille hjerte? mottok Bodil-prisen for årets beste film, med god grunn. Den tar opp et mye omdiskutert og sårt spørsmål på en varm og medmenneskelig måte." Filmsnakk.no(5)

- "Den danske regissøren Bille Augusts Stille hjerte er ein sterk og velspelt film rundt eit kontroversielt emne." Vårt Land

- ""Stille hjerte" er beretningen om et varslet mord, og et uhyre smakfullt sådan." Dagbladet
----------------
I filmen 'Stille hjerte' har Esther og Poul samlet deres nærmeste til en weekend i familiens skød, men årsagen er ikke et jubilæum, en fødselsdag eller en højtid.

Tværtimod er Esther uhelbredeligt syg, og hun har samlet familiens tre generationer for at sige farvel. De to døtre, Sanne og Heidi, er indforståede med forældrenes situation, men som weekenden skrider frem, dukker både desperation og tvivl op til overfladen.

'Stille hjerte' kan blive det helt store comeback for Oscar- og Palmevinderen, Bille August, og filmen har allerede høstet international anerkendelsemed en pris i San Sebastián til Paprika Steen for Bedste kvindelige hovedrolle.

Den 66-årige instruktør, der senest var aktuel med den biografiske Marie Krøyer, behandler denne gang et så kontroversielt og aktuelt emne som aktiv dødshjælp, og Ghita Nørby leverer en imponerende præstation som familiens matriark.

Allerede nu tør vi godt kalde 'Stille hjerte' for et stærkt kvalificeret bud på den danske Oscar-kandidat i 2016. (copyright: kino.dk)

Medvirkende: Ghita Nørby, Paprika Steen, Danica Curcic, Morten Grunwald, Pilou Asbæk, Jens Albinus, Vigga Bro, Oskar Sælan Halskov

Dette webområdet bruker cookies. Ved å fortsette å bruke webområdet samtykker du i vår bruk av cookies. Les mer her