Menn skal ikke gråte

Menn skal ikke gråte

Gamle fiender og nye venner!

Henter stemmer...

Publikum mener:

Antall stemmer:
Regi: Alen Drljevic
Språk: bosnisk/kroatisk/serbisk/slovensk
Nasjonalitet: Bosnia-Hercegovina / Kroatia / Slovenia / Tyskland
Produksjonsår: 2017
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Ustabile voksne, sterke følelsesutbrudd og enkelte scener med voldsinnslag gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Temperaturen stiger når en gjeng med krigsveteraner samles på et folketomt høyfjellshotell i Bosnia-Hercegovina for å forsøke å prosessere de traumatiske minnene som fortsatt preger dem etter borgerkrigen i Jugoslavia. Det som starter som rolige terapitimer blir brått avbrutt av mennenes voldsomme raseri og stadige mistenksomhet overfor hverandre. Gjennom rollespill, fyllekvelder og prat rundt frokostbordet får vi et innblikk i de forskjellige episodene mennene ble utsatt for under krigen, og vi blir vitne til ulike strategier for å håndtere traumatiske minner - med mildt sagt blandede resultater.

Terningkast 5 fra bladet Cinema:
"Menn skal ikke gråte er et varmt og menneskelig drama som på åpent og jordnært vis skildrer hvordan 90-tallets blodige krig fortsatt preger menneskene på Balkan, men også hvordan felles erfaringer kan bidra til å bygge broer mellom gamle fiender."

----

"Det blir et intenst kammerdrama der skuespillerne fra hele det tidligere Jugoslavia gir sitt beste til en historie som ikke slutter når filmen gjør det. "Menn skal ikke gråte" er som en geysir om krigens langtidsvirkninger: små utbrudd, ulmende hvile, plutselig voldsomt eruptiv. Og et fylleslag i det ellers alkoholfrie arrangementet setter historien i relieff, på grunn av den bakgrunnen de tross alt deler. Har man vært på et sted der eksjugoslaver fra flere nasjoner er samlet, har man ganske sikkert lagt merke til at ingenting kan simulere forbrødring som en gammel slager fra før krigen brøt ut, fra den gangen de alle var jugoslaver, og etniske og religiøse motsetninger tilsynelatende ikke fantes." Sakset fra Dagens Næringslivs anmeldelse.

----

"Med røffe og overbevisende skuespillerprestasjoner - samt god kameraføring, vakre naturomgivelser og bra klipp - er resultatet inntrykksrikt, jordnært og rørende, med sin balanserte veksling mellom latter og tårer." www.smuglesning.no

----

"Alen Drljevics "Menn skal ikke gråte" er en uvanlig krigsfilm. Her finnes ingen skytevåpen, armeer eller stridende nasjoner, men desto flere tunge samvittighetsbyrder, posttraumatiske stresslidelser og store, uhelbredelige arr på sjela. For selv om det har gått to tiår siden krigen i det tidligere Jugoslavia, har de tidligere soldatene vi møter i dette ettertenksomme dramaet fortsatt ikke funnet fred." Dagbladet

----

Regissør Alen Drljevic var selv soldat under krigen, og fikk inspirasjon til spillefilmen da han deltok på et kurs hvor menn som tidligere hadde skutt mot hverandre satt side om side og lot følelsene boble over. MEN DON'T CRY er et varmt og menneskelig drama som på åpent og jordnært vis skildrer hvordan 90-tallets blodige krig fortsatt preger menneskene på Balkan, og hvordan felles erfaringer kan bidra til å bygge broer mellom gamle fiender.

MEN DON'T CRY er Drljevics første helaftens spillefilm. filmen ble tildelt Europa Cinema-prisen og Juryprisen ved verdenspremieren på Filmfestivalen i Karlovy Vary sist sommer, og har siden vunnet en rekke priser på anerkjente internasjonale filmfestivaler.
Deriblant disse:
-Beste Film, Zagreb Film Festival
-Kritikerprisen, Ljubljana Film Festival
-Beste Film, Bratislava Film Festival
-Nominert til Grand Prix ved Bergen Film Festival

Medvirkende: Boris Isakovic, Leon Lucev, Emir Hadzihafizbegovic, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo

Dette webområdet bruker cookies. Ved å fortsette å bruke webområdet samtykker du i vår bruk av cookies. Les mer her